Motorola XOOM este tableta momentului

Săptămâna trecută am avut în teste prin amabilitatea celor de la EvoMag una dintre senzaţiile verii tableta Motorola Xoom, varianta MZ604 de 32 GB . Am spus senzaţia verii dar nu mă feresc să spun că este unul dintre cele mai aşteptate şi dorite gadget-uri ale anului 2011. Competitor important pe piaţa tabletelor şi un ambasador de cinste al categoriei din care face parte motiv pentru care, eu îl pun în fruntea topului tabletelor anului 2011.

Am avut plăcerea să pun mâna şi să pun la treabă în ultimele luni atât iPad 2 sau BlackBerry PlayBook cât şi Samsung Galaxy Tab (thx Haotik) sau GoClever. Următorul pas trebuia să fie o tabletă care să ruleze ultima generaţie de Android iar Motorola Xoom a fost alegerea cea mai bună.

Experiența utilizării ei timp de aproape o săptămână a fost minunată. Micile imperfecţiuni (lipsa unei tastaturi în română, ecranul cam uşor murdăribil sau lipsa din pachetul cutie a unui adaptor pentru alimentarea la reţeaua noastră de curent) le-am depăşit relativ uşor şi nu au constituit impedimente serioase.

Design

Formele frumoase, elegante sunt primele care-ți atrag atenția când o vezi. Materiale clasice dar de bun gust și nicidecum ieftine. Nu este strălucitor și sexy precum iPad-ul dar cu sobrietatea și decența îl fac un concurent serios pentru uzul tip office. Destinat pentru folosirea în principal în modul landscape pe spate are curbura specifică tabletelor de același gen.

Android 3.0

Cel mai nou sistem de operare Android zbârnâie. Are putere, are viteză și are deja și-un update pe care tableta l-a detectat, descărcat și instalat (≈40Mb) în mai puțin de 5 minute cu tot cu restartul de vigoare. Apropo de start/shut down o medie de 10-15 secunde și tableta era up and ready respectiv dormea dusă. Android Honeycomb OS excelează și la capitolul multi-tasking, eu reușind la un moment dat (din greșeală, ofc) să am vreo 10 aplicații deschise lucru care nu se re-simțea însă în niciun fel

Ecran

Impresionant de clar, luminos și odihnitor.  Diagonală de 10.1”, rezoluție maximă 800×1280, ecran TFT capacitive, sensibil la atingere cu 16M de culori. Se pot regla ușor și intuitiv luminozitatea, rezisitvitatea și modul de interacțiune. Nu excelează desigur, afară în lumina soarelui dar niciuna dintre contracandidatele sale n-o face. Frumușel și rafinat dar parcă prea, revin, aspirator de amprente. Nicio problemă însă și curățarea nu durează mai mult de 1 minut.

Android Market

Impresionanta colecție de aplicații pentru Android OS m-a fascinat prin multitudinea variantelor de opțiuni pentru fiecare program sau aplicație căutată. Am căutat o aplicație GReader și am sfârșit prin a instala 5. Am căutat o tastatură românească și după 3 minute aveam deja 2 instalate. Nu știu care-i paritatea între aplicațiile gratis și cele cu plată dar cu siguranță se găsește aproape pentru orice o variantă free. Iar dacă nu la o tabletă care costă 2500 de lei să nu te înduri să dai 5-10 lei pentru o aplicație completă și utilă.

Acumulator

Bazat pe tehnologia Lithium-Ion bateria are 6500 mAh ceea ce-i asigură o autonomie de până la 10 ore conform declarațiilor producătorilor, lucru mai mult decât important pentru portabilitatea de care trebuie să dea nevoie. Eu n-am reușit să stau cu ea în brațe mai mult de 4 ore și pot spune că bateria nu scăzuse sub 50%. După 4 ore de lucru intens nu se încălzise în mod excesiv doar că eu trebuia să mai și dorm în noaptea aia.

Specificaţii tehnice

  • procesor – nVidia Tegra 2, model AP20H dual core la 1000 Mhz (care-și fac treaba toți);
  • memorie – SDRAM 1024 MB;
  • capacitate HD – 32 GB (extensibilă cu ajutorul unui card micro-SD până la 64GB);
  • conectivitate – wi-fi, bluetooth sau la alegere varianta cu 3G (obligatorie pentru un blogger care se respectă);
  • dimensiuni – 250mmx170mmx13mm la o greutate de doar 730 de grame;
  • 2 camere foto una de 5MP și cea de pe fața tabletei de 2 MP, filmare video la 720 fps
Am spus deja, anul 2011 o să fie anul tabletelor. Multe modele apărute, caracteristici diferite, îmbunătățiri permanente. Lupta este acerbă și serioasă pentru o piață încă nouă, în formare și cu un potențial remarcabil. În câțiva ani vom trata tabletele nu ca pe un gadget cool ci ca pe un gadget must have. Obligativitatea deținerii unei tablete va veni ca urmare firească a nevoii de portabilitate ridicată a omului modern și a evoluției incredibile pe care o au producătorii acestora.
Motorola Xoom este cea mai bună tabletă pe care eu am avut plăcerea să o testez până acum. Cu ea m-am simțit cel mai bine, mi-a corespuns așteptărilor și chiar le-a depășit. Nu m-am simțit nici fancy nici ultra-tech folosind-o. A fost doar o senzație de satisfacție în folosirea unui instrument, ușor, plăcut, elegant.

5 thoughts on “Motorola XOOM este tableta momentului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.