Review Tableta PlayBook – decență și calitate

Pe când mă jucam cu iPad-ul în urmă cu 2 săptămâni am avut nu o dată ideea de a nu-l mai da înapoi. Era prea bun și prea complet pentru a nu-l păstra. Săptămâna trecută când am primit de la Evomag a doua tabletă pentru a o testa, deja eram convins că ăsta-i următorul gadget pe wish list.

Tableta PlayBook este produsă de către canadienii de la BlackBerry. Și este un produs exemplar RIM, cu tot ceea ce însemnă asta, cu bunele și relele cu care BlackBerry și-a obișnuit clienții.

Specificații tehnice, pixeli, culori și alte amănunte de genul ăsta nu fac domeniul review-urilor mele mai ales că asemenea informații sunt ușor de găsit, doar la un click distanță, efectiv. Așa că voi încerca doar să vă spun cum m-am simțit eu cu ea, ce mi-a plăcut și ce nu după o butonare/atingere/pipăire de doar 3 zile.

După câteva peripeții cu firma de curierat, care a reușit să nu livreze în cele 24 de ore conform contractului și nici măcar să facă încă 2 kilometri în afara orașului pentru a livra totuși un colet plătit, am pus mâna totuși pe pachet. A doua surpriză a venit când după ce-am scos tableta din cutie am constatat că era aproape complet descărcată. Cred că nu există nimic mai descurajant ca atunci când primești o jucărie nouă să fii nevoit ca primul lucru pe care-l faci să fie pusul la încărcat. Și dacă mai ai și ghinionul de a nu avea la îndemână un ștecher care să facă legătură între ștecherul US cu care vine tableta și prizele românești … asta e, a treia surpriză. și zic ghinion, pentru că nu, BlackBerry PlayBook nu se încarcă prin cablu USB cu care se conectează la PC.

Dimensiunile tabletei mi s-au părut un mare plus. Ușor de cărat într-un buzunar mai larg, de ținut cu o singură mână și operat cu cealaltă. Am primit împreună cu tableta și o husă slip foarte folositoare pentru zilele în care m-am plimbat cu ea și indispensabilă pentru un user atent și responsabil care ține la tabletă și vrea s-o păstreze în condiții cât mai adecvate pentru o perioadă cât mai mare de timp.

Sistemul de operare BlackBerry Tablet OS (QNX) s-a dovedit foarte atent și receptiv la cele mai simple gesturi și mișcări cu un și suficient de stabil în a răspunde prompt și rapid la orice cerere venită din partea mea. Aplicații tip Office, email, social media (Twitter, blog, Facebook), o versiune Bing Maps, toate venite pre-instalate sau instalabile într-un minut.

App world este centrul online responsabil de toate aplicațiile ce rulează sub software-ul RIM. Este cu mult mai slab dotat în comparație cu Ovi store, iTunes sau App Store. Dar asta o afli doar dacă ai luat deja contact cu cele amintite mai înainte. Oricum, un alt minus pentru PlayBook, dar iarăși nu unul capital.

Camera foto este cu mult mai bună decât cea de la iPad în condiții de iluminare decente reușind să scoate unele poze suficient de decente. Din nou, trebuie să mă plâng totuși de slaba dotare la capitolul foto/video  de care au parte momentan tabletele existente pe piață. Da, este destul de straniu să faci poze cu ditamai tableta  de 7’/10’ dar totuși sunt momente în care ești cu ea în brațe și ai ceva care trebuie imortalizat.

PlayBook nu stă excepțional nici la capitolul autonomie. Rezistă bine, dacă ignori încălzirea carcasei de pe partea posterioară, în condiții de folosire intensivă cel puțin 5-6 ore. Cu wi-fi pornit, cu un joc interesant, cu playerul audio pornit, toate concomitent. Se încarcă totuși și un pic cam greu, eu recunosc neavând răbdare să stau mai mult de 2 ore fără ea pentru a o aștepta să se încerce complet.

Păcat că nu are 3G, în niciuna dintre variantele existente acum pe piață, pentru a-i asigura independență și continuitate în online. În rest, conexiunea wi-fi este remarcabilă recunoscând rapid toate rețelele din aria sa și conectându-se foarte ușor la acestea. Browserul implicit se încarcă bine spre foarte bine, rapid și oferă pagini web clasice, HTML 5 chiar, nu variante de mobil.

Una peste alta, PlayBook de la BlackBerry este o tabletă decentă care îmbină în mod corect și satisfăcător atât conceptul Play cât și pe cel de Book. Nu este dintre cele mai performante tablete de pe piață la momentul actual dar nu este chiar deloc la mare distanță de ele. Prețul de 2.299 de lei la EvoMag este un preț bun și atractiv pentru fanii BlackBerry.

O scurtă galerie foto mai jos. Dacă pozele vi se par neconcludente și uneori penibile, nu este nicio glumă ci doar adevărul adevărat așa cum se vede prin obiectivul săpunierei mele.


LE: mi-am adus aminte de una dintre marile probleme pe care am întâlnit-o la PlayBook: n-am reuşit să customizez tastatura astfel încât să pot scrie româneşte corect adică folosind diacritice. Am tot încercat şi căutat pe la prietenul Google dar n-am reuşit să aflu cum şi dacă se poate face aşa ceva. Aşadar, acum pentru propria cultură generală, ştie cineva dacă şi cum anume se poate face asta? Mulţumesc!

6 thoughts on “Review Tableta PlayBook – decență și calitate

  1. “oferă pagini web clasice HTML 5 nu variante de mobil”?
    Probabil vroiai să spui că browserul redă corect atât versiunile de HTML mai vechi nițel, cât și noul HTML 5.
    “Clasice” și cu “HTML5” nu prea se pupă, HTML 5 nefiind încă finalizat, mai e până în 2020… 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.