Decât să-l votez pe Volosevici mai bine-l votez pe Bădescu. Sau invers!

Vin alegerile și odată cu ele revine și clasica întrebare a cetățeanului mai mult sau mai puțin turmentat: eu cu cine votez?

Pentru ploieșteni alegerea pare simplă, deoarece ostilitățile importante se desfășoară între actualul primar PDL Andrei Volosevici și candidatul USL Iulian Bădescu. Pe de o parte este un primar care și-a demonstrat calitățile dar și limitele în ultimii 4 ani, pe de altă parte este un actual senator de Ploiești dornic de schimbare. Îmi permit să fac o scurtă analiză a celor doi, amatoricește, nefiind un pasionat de politică în mod special.

Andrei Volosevici

După 4 ani, de șef la primărie ce lasă Volosevici în urmă? Un stadion, câteva blocuri reabilitate termic, niște troleibuze second hand și poate și alte asemenea performanțe pe care este posibil să le uit acum.

Un stadion frumos construit la preț dublu față de prețul antamat, pentru o echipă de fotbal mult iubită în oraș. Dar, un stadion care în aproape 1 an de la inaugurare n-a reușit să găzduiască niciun concert sau alt eveniment de mare anvergură (pentru cârcotași, verificați cum stă situația la Cluj). Un stadion care m-a costat pe mine, plătitor de taxe și impozite, 17 milioane de euro (bani împrumutați, nu din bugetul primăriei!) dar care nu a produs niciun leu în tot acest timp.

O anumită parte a orașului este împânzită de șantiere prin care câteva sute de apartamente sunt reabilitate termic. Acum, în al 4-lea an al mandatului de primar, Volosevici pune în practică ceea ce a promis în campania electorală din urmă cu 4 ani. Contează totuși că prețul plătit pentru această reabilitare este cel mai mare din țară? Pentru cei 500 proaspăt anvelopați, poate nu, dar pentru celelalte zeci de mii ne-norocoși cu siguranță, da!

În ultimii 4 ani, transportul în comun ploieștean s-a ales cu niște troleibuze. Nu noi, ci second hand, nu bune ci doar mai bune decât cele vechi. Atât! Asta în condițiile în care RATP-ul are în acest moment datorii de milioane de euro, datorii pe care tot eu contribuabil ploieștean le suport. Asta în condițiile în care pensionarii circulă gratuit dar elevii și studenții sunt obligați să plătească pentru a folosi mijloacele de transport în comun.

În rest, primarul a pus flori, a dat cu mătura, a reparat străzi, a asigurat porția minimă de circ necesară pentru buna dispoziție a unui oraș european. Chestii deloc fenomenale ci, doar obișnuite. Banalități din fișa postului, ridicate la rang de excelență de un sistem propagandistic în plină mișcare la această oră.

Iulian Bădescu

Ce știu despre Bădescu? Că-i cam gras pentru vârsta lui 🙁 Că, la facultate, a fost coleg de grupă cu doamna mea, dar că anii care au trecut l-au schimbat complet. Că-i, ca orice om politic de pe la noi, traseist politic.

Mai știu că vrea! Vrea pentru Ploiești și pentru ploieșteni:

 • un nou spital de pediatrie;
 • modernizarea infrastructurii orașului;
 • readucerea Hipodromului la măreția de odinioară;
 • rezolvarea problemei câinilor vagabonzi;
 • crearea unei stări de siguranță sporită, în special pentru copii.
Ori, cel puțin, asta spune pe toate afișele și panourile cu care a împânzit orașul. Probleme reale, concrete ale Ploieștiului pe care Bădescu VREA să le rezolve. Nu promite că le va rezolva, astfel încât nu i se va putea reproșa ne-rezolvarea lor. Nici nu dă detalii CUM le va rezolva pentru că, nu-i așa, aceste amănunte sunt nesemnificative.

De ce o să votez totuși?

Niciunul din cei doi de mai sus, pentru mine, nu este o soluție. Nu mai cred în Volosevici, așa cum am făcut-o acum 4 ani, iar despre Bădescu știu deja prea multe ca să-l consider un remediu viabil. În plus, amândoi reprezintă niște grupări politice definitiv și iremediabil compromise. Sunt doar reprezentanți ai unor partide care au avut posibilitatea să facă dar care nu au reușit. Nici la nivel local așa cum nu au făcut-o nici la nivel național.

Și totuși, duminică o să votez. Este dreptul meu și, consider, obligația mea. Votez în speranța că în în mandatul viitorului primar, voi avea:

 • locuri de muncă și posibilitatea de crea locuri de noi locuri de muncă;
 • străzi asfaltate la nevoie și nu la termen;
 • curățenie și înfrumusețare a orașului, dar nu la prețuri jenant de umflate;
 • evenimente culturale, sportive, stradale, de nișă sau pentru mase, expoziții clasice sau inedite, manifestări diverse menite să înlăture rutina și să mă scoată din casă;
 • spații verzi și locuri de joacă pentru copii;
 • siguranță pe străzile orașului, iluminat public nocturn, patrule de poliție/jandarmi/gardieni publici;
 • comunicare și atenție la nevoile cetățeanului de rând, indiferent de vârstă sau coloratură politică sau naturală;
 • respect și admirație din partea vizitatorilor orașului meu, pentru frumusețea urbei mele.
Votez, pentru că doar votând am șansa să le atrag atenția politicienilor că, eu, cetățeanul pe care-l reprezintă chiar exist. Votez, pentru că sunt matur, am o părere și am curajul să mi-o exprim. Votez, pentru a-mi asuma alegerile pe care le fac și a nu fi nevoit să-i suport pe cei pe care mi-i bagă alții pe gât. Votez, pentru a anula unul din voturile cumpărate de ei. Votez, pentru că îmi pasă!

Duminică, decât să-l votez pe Volosevici mai bine-l votez pe Bădescu. Sau invers!

Tu?

4 thoughts on “Decât să-l votez pe Volosevici mai bine-l votez pe Bădescu. Sau invers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.