Despre telefoanele Nokia se spune din ce în ce mai des, că sunt depășite. Că au pierdut bătălia cu rivalii de la Apple, Samsung, HTC sau alții. Că telefoanele lor nu sunt nici suficient de fancy ori glossy, nici suficient de populare ori excentrice.
Ca utilizator constant de Nokia în ultimii 5-6 ani am fost curios să văd pe pielea mea de ce pierde Nokia. Și dacă despre Nokia N9 am avut numai cuvinte de laudă, nu puteam să ratez ocazia de a testa primul telefon al finlandezilor care beneficiază de parteneriatul cu Microsoft. În urma acestui parteneriat s-a născut Windows Phone 7.5 Mango și primul telefon dotat cu acest SO este Nokia Lumia 800.
Detalii tehnice
- OS – Windows Phone 7.5 Mango;
- display – AMOLED de tip ClearBlack, capacitive touchscreen, rezoluție 480 x 800 pixels, diagonală 3.7″;
- cameră foto – 8MP, rezoluție maximă 3264 x 2448, filmare HD;
- procesor – 1.4 GHz Scorpion processor, Adreno 205 GPU, Qualcomm MSM8255 Snapdragon chipset, 3D Graphics;
- memorie – internă 16GB, RAM – 512 MB;
- conectivitate – 3G, wi-fi, bluetooth, mufă micro-USB;
- dimensiuni 116.5 x 61.2 x 12.1 mm, greutate 142 grame;
- culori disponibile: blue, pink, black, white;
- baterie – Li-Ion, amperaj 1450 mAh.
Aspect fizic
Modelul testat de mine a fost negru. All black, colțuri rotunjite, corp dintr-o bucată. Se simte bine la mână și dimensiunile îl fac prietenos atât în modul telefon cât și la butonare. Apropo de butoane, sunt doar 4 pe lateral dreapta: 2 pentru volum, 1 pentru on/off – blocare/deblocarea smartphone-ului și încă unul pentru camera foto. În partea de sus, de la stânga la dreapta: mufa audio, conectorul micro-usb și locașul destinat cartelei SIM.
Atenție, Nokia Lumia 800 folosește cartela micro-SIM așa că pregătiți-vă din timp ca să nu fiți nevoiți să bateți orașul în lung și-n lat ca alții. Micro-SIM-ul anulează cartela SIM normală așa că asigurați-vă, pentru orice eventualitate, că faceți rost și de un adaptor micro-SIM. Nu se știe niciodată când vă schimbați telefonul și aveți din nou nevoie de un SIM cu dimensiuni normale. Nu știu cum este la alții, dar Vodafone oferă și micro-SIM-ul și adaptorul gratuit abonaților lor. Problema este să le găsiți la reprezentanții, distribuitorii sau dealerii Vodafone …
Hardware și software
Din punct de vedere hardware, Lumia 800 se prezintă, conform așteptărilor, ca un smartphone de top. Putere, rapiditate, rezistență, calitate. Procesorul se mișcă foarte bine, rezistând cel puțin bine la peste 10 aplicații avute deschise la un moment dat.
Din păcate, se cunoaște că este primul telefon cu un nou SO. După primele 2 zile, spuneam cuiva că mi-a rupt capul. După alte câteva zile, m-am mai obișnuit cu el astfel încât am reușit să-i descopăr particularitățile. Microsoft Mango suferă la capitolele usability, intuitivitate și inspirație în folosire.
Un simplu transfer al contactelor dintr-un telefon în altul mi-a luat aproape o jumătate de oră de încercări eșuate. Asta până când am ajuns la manual și am aflat că pentru acest transfer Lumia 800 are o funcție special pre-instalată, în locul unui transfer banal prin bluetooth.
Conectivitatea cu rețelele sociale Facebook, Twitter, conturi de e-mail este simplă și imediată (desigur aveți nevoie de un cont Windows Live ID, în primul rând). Există aplicații preinstalate dar sunt și alte variante pentru ele în Marketplace, dacă nu vă plac acestea.
Pentru partea multimedia este necesară instalarea celebrului Microsoft Zune, cu toate scăpările și limitările acestuia. Redarea video sau audio nu excelează în niciun fel, poate de vină fiind și căștile cu a lor formă ciudată (cel puțin). Pentru fișierele video cel mai cunoscut format rulat este MP4.
Alte aplicații preinstalate cu care vine Lumia 800 sunt: Nokia Drive (navigație gratuită asistată de GPS), Nokia Maps (serviciul de hărți bazat pe mai vechiul Ovi Maps), Internet Explorer (browser – no comment), Office (pentru pasionați documente Excel, Word, PowerPoint accesibile direct din memoria telefonului sau de pe SkyDrive), Nokia Music (serviciu indisponibil încă în România), Marketplace (magazinul de aplicații pentru Nokia Lumia 800).
O surpriză deosebit de plăcută am avut-o din partea bateriei care nu a reușit deloc să mă mulțumească. Poate aparatul ajuns la mine avea probleme cu acumulatorul, altfel nu-mi explic pierderile de energie de peste noapte. La o folosire normală cu wi-fi on, cu aplicațiile de Facebook și Twitter pornite, o medie de 20 de e-mailuri primite și aproximativ 1-2 ore de convorbiri telefonice și în maxim 16-20 de ore era stors.
Concluzii
Pro:
- forma deosebit de elegantă;
- display-ul;
- performanțele hardware;
- conectivitatea SM;
- camera foto.
- Windows Phone Mango;
- autonomia acumulatorului;
- lipsa memoriei externe;
- prețul;
- numărul scăzut de aplicații la ora actuală.
Mulțumesc evoMAG pentru posibilitatea de a testa Nokia Lumia 800!