Olympus Tough TG-810 – review

Olympus Tough TG-810 este un aparat foto din categoria compactelor, mic și eficient. L-am avut în teste cu ocazia city-break-ului de la Viena, de săptămâna trecută, prin amabilitatea celor de la evoMAG.

Se laudă, și bine face, cu:

 • rezoluție de 14 Megapixeli;
 • display LCD de 3”;
 • zoom optic 5.0x;
 • zoom digital 4.0x;
 • rezoluție maximă a fotografiilor 4288 x 3216;
 • stabilizator optic de imagine;
 • filmare HD la 720p;
 • fotografiere în mod 3D;
 • GPS și busolă electronică;
 • mod de detectare și fotografiere automată a fețelor câinilor și pisicilor;
 • fotografiere și filmare subacvatică la o adâncime de până la 10 m;
 • rezistență la șocuri provocate prin cădere de la maxim 2 m;
 • rezistență la temperaturi de -10°C;

După ce l-am testat în condiții de stres extrem printr-o Viena încărcată și copleșitoare aproape că pot spune că m-am îndrăgostit de el. Deși relația noastră nu a fost deloc una facilă, având în vedere circumstanțele, nu pot decât să-l felicit pentru modul admirabil în care și-a făcut datoria.

L-am tracasat, l-am agitat, l-am închis, l-am deschis, l-am întins, l-am zgâlțâit,
l-am răsucit, i-am făcut de toate. Aveam nevoie de o fotografie rapidă a reacționat fără comentarii. Aveam nevoie de o fotografie caldă sau de o un zoom puternic, le aveam. Berea (pe care am băut-o :D) nu a influențat niciun moment calitatea imaginilor iar blitz-ul nu m-a lăsat când aveam nevoie mai mult de el.

M-am mirat și bucurat când în fața unei clădiri frumoase de pe acolo, pe ecranul aparatului îmi apărea denumirea acesteia și localizarea ei geografică. Am fost mai mult decât încântat de posibilitatea de fotografiere panoramică și cele 4 metode diferite în care o făcea. Efectele magice adăugate în timp real fotografiilor s-au dovedit de multe ori mai mult decât inspirate.

Bateria știe să se încarce atât de la priză cât și prin cablul USB conectat direct de la calculator în timp ce descarcă pozele, de exemplu. Accesul către mufa USB și cardul de memorie este bine asigurat de către un buton de siguranță suplimentar. Orice informație referitoare la funcțiile aparatului, un fel de manual de utilizare, este accesibilă, cu ajutorul unui buton micuț, direct pe ecran.

Are și puncte slabe, din păcate. Eu m-am lovit în principal de lipsa unei baterii puternice sau de alimentarea cu ajutorul unor acumulatori clasici. Producătorul spune că bateria ține timp de 200-220 de poze eu recunosc am reușit chiar un pic mai mult, spre 250. Puține pentru o zi de plimbare pe tărâmuri pline de ispite însă oarecum echitabile pentru un utilizator mediu.

Nu este un aparat genial, nu este cel mai bun, nu este ideal. Este însă unul foarte bun pentru gama sa. Este un top-level pentru un compact și are câteva particularități care-l scot în evidență. Dacă știi ceea ce vrei și ești conștient de ceea ce-ți poate oferi un asemenea aparat experiența utilizării sale în mod obișnuit va fi una cel puțin plăcută.

O galerie cu câte ceva din ceea ce am făcut cu Olympus Tough TG-810, mai jos.
11 thoughts on “Olympus Tough TG-810 – review

 1. Folosesc pe munte un Olympus m790 si sunt f multumit de el – http://www.carpati.org/albume/dragos44/19688/

  Vreau sa fac un upgrade si am vazut TG-810. Cand sa-l cumpar am vazut cateva revue-uri mai putin elogioase la adresa calitatii fotografiilor. Am vazut cele facute de dvs, imi plac, dar pe site sunt de dimensiune mica si nu-mi dau bine seama… Deci, intrebarea e daca l-ati folosit pt fotografie de peisaj (montan) si daca gps-ul e ok in locuri indepartate pe munte, daca face greu triangulatia pt altitudine si daca se pot descarca pe computer puncte pt Google Earth. Multumesc

  • Uite aici un exemplu de foto la exact cum ies http://www.waven.ro/wp-content/uploads/2011/09/P8300303.jpg
   Pe perioada cât l-am avut nu, nu am ajuns pe undeva prin preajma unor peisaje muntoase.
   Efectiv, l-am folosit doar 4 zile în Viena 🙂
   Dar, dacă ești obișnuit și mulțumit cu tehnologia Olympus un upgrade în aceeași gamă eu cred că este normal. Pentru TG-810 poți lua în considerație și avantajele rezistenței la șocuri, căderi, lovituri precum și a faptului că se descurcă în apă, sub apă, prin apă etc.

 2. Da, si 790 e rezistent la apa – atentie insa la apa de mare, trebuie clatit imediat dupa folosire cu apa de la robinet – la frig, la socuri – mie mi-a cazut pe partie si l-am regasit dupa 1 ora, functiona perfect. Poza nu ma impresioneaza, dar nu e rea deloc – s-ar putea sa fie si de la setari, ma rog, fiecare cu preferintele lui. Dar GPS-ul nu l-ai folosit pt marcare puncte?

  • N-am pretenția să fiu bun la pozat și am tot respectul pentru cei ce au simțul ăsta, recunosc. Oricum, poza respectivă am pus-o pentru a-ți da seama de calitatea reală a pozelor. Mă crezi că nu înțeleg despre ce vorbești când mă întrebi despre GPS? 🙂

 3. AM ACHIZITIONAT SI EU UN TG-810 SI NU REUSESC SA ACTUALIZEZ GPS AM STAT 30 MINUTE IN CURTE SI TOT NU SA ACTUALIZAT. MENTIONEZ CA TOT CE ESTE LA GPS ESTE ACTIV. CAT A DURAT PRIMA ACTUALIZARE A GPS-LUI ??

  • În mod normal orice GPS trebuie să se conecteze în max 10 minute în condiții normale. Nu pot să spun cât a durat exact prima conectare, pentru că nu i-am acordat o importanță deosebită, dar cu siguranță nu atât de mult.

   • NU VREA SA SE CONECTEZE( LA GPS ) NICI AL 2-LEA TG-810, CRED CA O SA-L SCHIM CU ALTUL: PANASONIC SAU NIKON TOT SUBACVATICE CU GPS .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.