Pe vremuri lumea știa istorie. Din almanahuri, Magazine istorice sau din cine știe ce cărți vechi. Pe care vorba scheciului le citeau. Istoria asta spune că Ploieștiul este singurul oraș din România care a fost, la un moment dat în istoria lui, Republică (ca și Napoli; Florența sau Milano, de exemplu). Republica de la Ploiești s-a numit și Caragiale ca demn reprezentant a tot inserat-o în câteva dintre operele sale.
La un moment dat, republicanii de la Ploiești erau parte integrantă a spiritului societății românești la fel cum a o întoarce ca la Ploiești este acum parte a vocabularului limbii române.
Ploieștenii, adevărați aparținători ai orașului, erau caracterizați de independență, spirit revoluționar, simț social și patriotism dus la extrem. De ilegalism când soarta le-o cerea și non-conformism când se plictiseau. Soarta republicanilor de la Ploiești a fost pe cât de glorioasă și măreață pe atât de scurtă și cu final agonizant. Urmașilor lor, se vede și acum aproape 150 de ani mai târziu, nu le-a mai rămas decât să se laude prin cârciumi, cafenele sau (printre) balcoane cu spiritul războinic al înaintașilor săi.
La mulți ani republicani ploieșteni, atâți câți veți mai fi!