Despre oamenii din spatele blogosferei autohtone

Despre SMSnowCamp2011 s-au scris multe. Interesante, frumoase, deștepte și cu bani. Puține texte au reușit să treacă de banal și să mă facă să regret ne-participarea. Prea puține, aș spune eu, pentru a mă face să mă gândesc serios la participarea la o viitoare ediție.

Cu toate acestea, textul din care am citat 2 paragrafe mai jos, este un astfel de text. Mai ales că aparține unei persoane pe care nu o cunosc și pe care, spre rușinea mea, nici nu o mai citisem înainte.

Se vorbeşte despre profesionalizare dar nu prea mai spune nimeni nimic de pasiunea de a scrie şi, da, sunt bloguri cunoscute pe care, din ce în ce mai mult şi mai frecvent, se scrie de dragul citirii, mai degrabă decât de dragul scrierii. Ştiu că scriem pentru că vrem să fim citiţi, dar am impresia că prea mulţi uită resorturile care i-au împins să-şi facă blog în primul rând. Iar asta mă duce către următoarea concluzie.

Lumea de dincolo de monitor

Pentru cine scriem? Pentru gloria personală, pentru cititori sau pentru agenţii? Scriem de dragul de a scrie ori scriem de dragul de a fi citiţi? Recitiţi-vă articolele din ultima lună, apoi încercaţi să vă răspundeţi onest la treaba asta.

Citiți cu atenție cele scrise acolo. Veți descoperi, sper, o bună parte din tumoarea de care suferă blogosfera românească la ora actuală: comportament indecent în relația cu limba română, goana după bani în detrimentul ideii de blog, lipsa unei relevanțe a bloggerului în viața din spatele monitorului și neimplicarea acestuia în viața comunității din care face parte. Lucruri care par neimportante multora dintre cei care au bloguri personale dar care, inevitabil, atârnă dureros din greu în brandul unui blogger care-și propune să treacă dincolo de pasiune cu blogul său.

Pe oamenii din spatele cuvintelor așternute pe blogurile pe care le (sau nu le) citesc aș vrea să-i cunosc la astfel de evenimente. Ei sunt singurii care m-ar mai putea învăța lucruri noi despre blogging și nu neapărat. Nu din ppt-uri aș mai putea evolua ca blogger, ci din schimburi directe de păreri, idei, informații cu oamenii care le scriu.

Se vorbește despre valul 2 de bloggeri. Care trebuie să apară, sau sunt așteptați sau nu mai vin. Eu aș spune că acești bloggeri există. Iar curajul, forţa şi plăcerea de a scrie mai mult, mai corect, mai concret, mai decis, […] mai bine îl pot câștiga doar din confruntările directe în offline cu ceilalţi, indiferent de statutul acestora.

*Ca o remarcă personală, mi-am recitit parte dintre articolele ultimelor luni și în afară de câteva cuvinte ori typos nu am avut ce să schimb. Încă-mi place și nu mă dezic de ceea ce scriu. Încăpățânat, știu 🙂

 

One thought on “Despre oamenii din spatele blogosferei autohtone

  1. …adicatelea, pe intelesul meu…blogerii nouazecisti, douamiisti, e tare! Blogosfera contimporana cu W, cu Y, cu care mai ar fi, chiar si post W si Y. Copiala, plagiat, urme vagi de altceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.