Sunderland ‘Til I Die

Am aproape 200 de magneți pe frigider. Doar unul dintre ei este al vreunui club de fotbal. Sunderland AFC!

Stadium of Light este un stadion foarte mare chiar și pentru fotbalul englez. Are fix 49000 de locuri. 65% din echipele care au început actuala ediție Premier League nu au.

Este atât de mare încât poate primi unul din 5 locuitori ai orașului. Ceea ce aproape au și făcut în sezonul trecut, pe când echipa gazdă evolua în cea de a treia divizie. Atunci au fost prezenți la meci 46.039 de spectatori. Cam cât în 2 etape de campionat de primă divizie dintr-o altă țară europeană, România de exemplu.

Fotbalul englez este unul cu totul special. Datorită culturii create în jurul fenomenului de către inventatorii lui în urmă cu mai bine de o sută de ani. Ziua de meci este sfântă și deși ritualul este același, întotdeauna este unic.

Știu asta de la Dave, John, Mark, Phil, Chris, Martin, Dean și ai lor mates. În cuvinte puține, cu niciodată prea multe pints la bord și aceleași priviri energice când vine vorba despre zilele de meci ale Black Cats.

În Anglia, a doua zi de Crăciun – boxing day – este zi de mare sărbătoare fotbalistică. Familiile se împodobesc în hainele alea bune și se regăsesc cu toții pe stadion. La fel și de 1 ianuarie. Pentru că așa fac de zeci de ani.

Can’t Help Falling In Love este neoficial imnul echipei de fotbal din Sunderland. Cântat la bine și rău. Cu aceeași pasiune de aceeași fani nebuni.

Fanii lui Sunderland spun despre ei că sunt cei mai tari din țară. Că sunt cea mai tare galerie. Și nu sunt deloc departe de adevăr așa cum o dovedesc, indiferent de stadionul pe care joacă echipa lor.

Miracole s-au cerut și li s-au întâmplat fanilor Sunderland AFC. Până când nu s-au mai. Până când echipa s-a îmbolnăvit de pandemia sportului modern: lipsa banilor. Proprietarul și-a luat jucăriile banii și a plecat lăsând echipa, și fanii, pe marginea disperării. Acum, în al treilea eșalon al fotbalului englez.

Sunderland este un oraș din nord estul Regatului cu aproape 300.000 de locuitori. Este port la Marea Nordului și fostă stea a industrie constructoare de nave britanice. Stea moartă și îngropată între timp. La fel de moartă ca și sora ei care a activat cu pretenții și chiar a performat în industria mineritului.

Astăzi, poate cea mai strălucitoare stea de pe cerul Sunderlandului este NMUK. Asta ca să dezvălui, oarecum, și misterul din spatele primului paragraf.

Sunt vecini apropiați cu Newcastle, dacă vreți să ajungeți vreodată acolo cu avionul. Fotbalistic vorbind însă, sunt dușmani de moarte cu aceeași vecini. Deși, lingvistic, împărtășesc cu fraternitate același slang și accent care-ți rup capul și te fac să-l folosești pe sorry? mai des decât pe orice alt cuvânt.

Sunderland ‘Til I die este un serial disponibil pe Netflix. Documentar. Prezintă ultimele 2 sezoane din viața echipei de fotbal. Primul sezon este despre dezamăgirea de după retrogradarea din Premier League și speranțele de revenire. Al doilea are în prim plan alte speranțe dar și altfel de mari dezamăgiri.

Azi Sunderland este tot în League One, pe locul 7, la 3 puncte distanță de promovare. Mai era multă pasiune în poveste dacă nu avea Covid-19 ceva să ne transmită …

Spuneam că este serialul este tip documentar, dar n-am spus nimic despre emoția transmisă. Genul de emoție care nu are neapărat nevoie de cuvinte, care unește oamenii nu doar în jurul unei echipe de fotbal ci a unei iubiri necondiționată pentru ceea ce este echipa de suflet. Genul de emoție de care avem cel mai mult nevoie în aceste zile.

Ha’way The Lads!

PS: Am tot văzut muuuulte păreri de bine despre Sunderland ‘Til I Die mai ales în perioada asta de „devorare” video generată de pandemie. Și mi-am dat seama că despre asta este vorba, de fapt. Despre cei foarte mulți care sunt într-o relație pasional-convulsivă cu fenomenul fotbal. Despre cei care iubesc mirosul de iarbă proaspăt tunsă dinainte de meci mai mult decât mirosul de mașină nouă a nu știu cărui star. Despre cei care sunt sclavi de bună voie ai formațiilor din satul/ orașul natal și nu nu despre cei care merg cu echipele abonate la glorie. Despre emoții, nu despre afacere. Despre fotbal, nu despre bani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.