Suntem măști

Îmi place să privesc oamenii. Și să încerc să le ghicesc poveștile. Să le deconspir măștile și să le citesc fețele. Cele reale. Pentru că prea ne-am obișnuit să purtăm măști. Acasă, pe stradă, la școală, la partid, în pat, la munte și la mare în orice împrejurare.

Măștile standard sunt cele care ne definesc în funcție de starea sau evenimentele prin care trebuie să trecem: masca angajatului supus, masca de la prima întâlnire, masca de după prima noapte de dragoste, masca de război, masca curiozității întâmplătoare, masca uitucului nefericit, masca ghinionistului convins, masca indiferentului elegant, masca bunelor maniere, masca corectitudinii excesive, masca soțului iubitor sau a soției fidele, masca copilului etern, masca demascatului păcălit.

Sunt multe măștile la care apelăm. Ne-am obișnuit ca înainte de orice ieșire în lume să ne costumăm corespunzător măștii pe care ne-am configurat-o. Ne raportăm la măștile din dotare și ne modelăm reacțiile în conformitate. Am ajuns să ne obișnuim cu măștile puse și să ni le uităm în suflet chiar și după ce ne spălăm noaptea pe dinți.

Îmi place să privesc oamenii. Păcat că, din ce în ce mai greu, le descopăr fețele din spatele măștilor. Poate că-i de vină și masca pe care m-am obișnuit s-o port …

Foto via

4 thoughts on “Suntem măști

  1. frumosss de tot, Vali !
    Am citit enumerarea mastilor de 2 ori, m-am regasit in cateva,
    una insa n-am inteles-o “masca indiferentului elegant”.
    Indiferentul nu poarta o masca, indiferentul e unul din putinii oameni sinceri. Unul din cei care pe mine ma scot din minti. Nu pentru sinceritatea lui, ci pentru indiferenta lui.

    • Indiferentul elegant este cel care vrea să lase impresia că nu-l interesează. Și o face atât de eelegant încât nu-i poți reproșa nimic 🙁

  2. Am purtat si eu masca angajatului supus un an si jumatate. Cel mai greu an din viata mea. Probabil mai port si altele, dar nu le mai recunosc ca fiind masti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.