Tolba cu filme … de Oscar

The Iron Lady – Doamna de Fier este o poreclă care multora poate nu spune mare lucru. Cei prea tineri, n-au apucat-o în acțiune iar cei prea bătrâni poate au și uitat-o deja. Pentru ei în special este acest film. Un film despre o femeie care a scris istoria cu riscul de a-și fii, aproape, pierdut familia. Despre o doamnă care a pornit un război de care niște lorzi erau tare înspăimântați. Despre o Mare Britanie sub teroarea grevelor, a protestelor și a măsurilor de austeritate. Despre mândria de a fii britanic și de ce în UK euro nu este moneda oficială. Și da, Meryl Streep merită fără îndoială un premiu Oscar pentru interpretarea rolului primei femei premier din Europa, Margaret Thatcher.

War Horse – se spune că la filmul ăsta ar plânge și caii dacă l-ar vedea. Cert este că nici unui muritor nu are cum să nu i să prelingă o lacrimă stingheră. Deși este vorba doar despre un cal. Și despre niște oameni simpli. Și un război mondial. Primul. Spielberg reușește încă o dată să facă din rahat bici și dintr-un cal, frumos ce-i drept, un motiv de Oscar. Dacă s-ar fi dat statuete pentru animalele din filme, Joey ar fi fost mare favorit. Lucru absolut normal la cât ară, fuge, trage tunuri, curăță no man’s land-ul de sârmă ghimpată și altele. Mi-a plăcut tare mult că Spielberg n-a avut nicio vedetă umană în filmul ăsta și că finalul, deși fericit, este pe deplin potrivit.

The Ides of March – un film în care George Clooney joacă rolul lui Sergiu Nicolaescu, respectiv este actor principal, regizor, scenarist.Și aici se termină orice asemănare între cei doi. Politica este curvă, spune o vorbă din bătrâni iar filmul ăsta o dovedește din plin. O altă peliculă despre un candidat, despre alegeri, despre campanie electorală, despre obligații și credințe în prim plan. Și despre pasiune, dorințe, tineri, greșeli, idealuri și ratări. Și despre ce se ascunde în spatele unui politician zâmbitor și cum se câștigă fiecare vot în America. Și, pun pariu că deși vi se pare cunoscut subiectul, nu veți ghici sfârșitul?

Și pentru că nu vreau să mă prindă ceremonia de decernare a Oscarurilor nepregătit, o să îndes astăzi și mâine în tolba cu filme de Oscar Hugo, The Help și poate, poate chiar cu vedeta The Artist.

 

 

4 thoughts on “Tolba cu filme … de Oscar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.