Din nou, presa din Ploiești fură cu nerușinare

Unii dintre voi știți foarte bine situația în care m-am aflat anul trecut când cu mai puțin de o săptămână de startul oficial al festivităților dedicate Zilelor orașului Ploiești am fost primul care a făcut public programul oficial. A doua zi, informația a fost preluată de marea majoritate a presei online, cu link. Cu excepția, unor nesimțiți. Am încercat și atunci ca și cu alte prilejuri înainte sau după să atrag atenția asupra acestui tip de metehnă, obicei nesănătos sau furt ordinar cum vreți să-i spuneți.

Sunt pentru libera circulație a informației de orice fel, dar în condițiile respectării unor reguli stricte, corecte și nicidecum aberante.

Zilele trecute un coleg blogger ploieștean Vali Ovidiu ne-a atras atenția asupra unui fapt asemănător căruia i-a căzut victimă. Asta în condițiile în care el, fotograf pasionat are expus pe blogul personal un anunț mai mult decât explicit în privința termenilor și condițiilor în care munca sa poate fi sau nu poate fi folosită ori însușită de către terțe părți, și anume:

Fotografiile postate pe acest blog îmi aparțin și sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Fotografiile pot fi citate pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provin, dar nu pot fi preluate de mass-media fără un acord scris.

Cu toate acestea, nesimțirea unora se pare că nu are limite. Un ziar local s-a gândit să folosească una dintre fotografiile colegului pentru ilustrarea unui articol. Iar motivația lor conform căreia „sunt atâtea ziare mari care fură poze și că nu poate creea precedent să plătească poza” ar putea fi hilară dacă n-ar fi incredibil de tâmpită și … ilegală.

Ziarul Ploieștii prin tipărirea și comercializarea neautorizată a fotografiei mai sus menționată, utilizată la ilustrarea articolului intitulat “Palatul Culturii, în deceniul II de consolidare” în cadrul ediției tipărite nr. 1545 din data de 26 ianuarie 2012, a săvârșit o infracțiune prin încălcarea drepturile de autor conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe modificată și completată prin Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 123 din 1 septembrie 2005, fapt ce se constituie ca furt de proprietate intelectuală.

Citiți direct la Vali Ovidiu povestea întreagă și felul în care el s-a hotărât să ia atitudine.

Poza despre care este vorba mai jos și articolul sursă este Palatul Culturii Ploiești.

Multă baftă Vali și sper să ai câștig de cauză!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.