Rezolvarea problemelor

Primul pas în rezolvarea unei probleme este identificare acesteia. Pentru că, nu-i așa, nimic nu este mai greu de rezolvat, decât o problemă despre a cărei existență nu ai habar.

Pasul următor consta în conștientizarea acesteia, respectiv, înțelegerea gravității situației, a măsurilor urgente care se impun luate ori a limitării efectelor negative cauzate.

Urmează, clarificarea factorilor declanșatori, izolarea ori eradicarea acestora și conturarea unei imagini de ansamblu asupra situației actuale.

Punctul cel mai delicat intervine în concentrarea tuturor resurselor disponibile, nu pe găsirea vinovaților sau a țapilor ispășitori, ci în izolarea și coagularea celei mai viabile soluții din punct de vedere tehnic, logistic și financiar.

Ajunși în acest stadiu, prezentarea soluției care duce la rezolvarea problemei și implementarea acesteia devine de o banalitate adeseori plictisitoare prin repetabilitate.

Toate astea ar putea fi folosite în condiții teoretice, pentru că se știe doar că în practică orice problemă suficient de importantă, lăsată nerezolvată timp suficient, va escalada până se va rezolva singură sau nu va mai fi importantă.

4 thoughts on “Rezolvarea problemelor

    • Ca să vezi că eu nu eram deloc stresat când am scris rândurile de mai sus 🙂
      Serios vorbind, tu n-ai anumiți pași pe care conștient sau nu îi urmezi când ai o problemă de rezolvat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.