Asertivitate 2.0

În mediul ăsta online în care unii ne petrecem timpul liber în timp ce alții se fac că muncesc, văd diverși indivizi mândri nevoie mare de performanțele obținute. Văd strigăte tarzaniene de satisfacție și hohote abominabile de fericire pentru orice unic în plus adjudecat. Văd sublime crize de personalitate și mugete fioroase împotriva celor care nu se ploconesc extaziați la vederea extraordinarelor rezultate personale împărtășite cu larghețe. Văd, de asemenea, imbecile atacuri la persoană împotriva celor care le tratează cu indiferență sau chiar le contestă mărețele realizări.

Eu, uneori, mă simt agasat, alteori, agresat de aceste manifestări. Îmi par simple manifestări ale unor ego-uri flămânde. Nu știu dacă este o dovadă a lipsei mele de empatie. Ori poate o manifestare egoistă a invidiei față de respectivele performanțe. Poate ține doar de educația primită care spunea că nu-i frumos să țipi în gura mare că ești deștept. Are poate legătură cu modestia? Este cu siguranță o lecție de asertivitate pe care mă chinui să o învăț în fiecare zi.

Unora li se pare normal să-și proclame noile reușite în gura mare, cu fiecare ocazie. Altora li se pare mult mai normal să obțină performanțe superioare în liniște și departe de priviri ațintite. Unii se simt bine ca attention whores, pentru alții asta li se pare insulta maximă. Unii insistă că merită să-ți promovezi reușitele pentru că te reprezintă, ai muncit pentru ele și doar așa află și ceilalți despre ele. În același timp, se găsesc alții care să strălucească fără a avea nevoie de mulțimi adoratoare, care să performeze indiferent de gura satului sau cărora doar reușitele să le fie suficiente.

Eu, de exemplu, n-am de ce să mă laud. Pentru că laudele mi se par potrivite să vină din partea altora sau statuia să mi-o ridic eu însumi doar când voi fi primul. Greșesc desigur, veți exclama unii. Corect, veți spune alții.

În rest, numai de bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.