European de la Ploieşti

De fiecare dată când trebuie și vreau să-mi laud oraşul nu pot să nu aduc aminte de celebra Republică de la Ploieşti. Celebra mișcare anti-monarhistă a anilor 1870, prin care s-a urmărit înlăturarea monarhiei și instaurarea Republicii (repet în 1870!!). Printre capii organizatori ai răzvrătirii s-au numărat nume grele din istoria României modern ca Ion Brătianu, Nicolae Golescu, Mihail Kogălniceanu sau Bogdan Petriceicu Hașdeu dar și localnicii Alex-Candiano Popescu, Radu Stanian (a cărui statuie este pe bulevard!) sau Ion-Luca Caragiale.

În ce-a constat efectiv această mișcare? Într-o perioadă adânc marcată de profunde sentimente naționaliste generate de proaspăta abdicare a domnitorului Cuza și instaurarea unui rege neamț o mișcare de răbufnire a sentimentelor patriotice era iminentă. Un grup de ploieșteni aprigi au conspirat în acest sens, sprijiniți de oameni de vază de la București dar și din alte orașe.

Ideea era ca revoluția să înceapă la Ploiești și ușor-ușor să se răspândească în restul țării iar mișcarea generală să se finalizeze prin destituirea proaspătului rege Carol I. Ca orice revoluție care se respectă, inițiatorii acesteia au început-o la un chiolhan și o beție, motiv pentru care autoritățile statului nu-i puteau bănui de nimic necurat. Însă, fulgerător beneficiind de o organizare și o coordonare deosebite, mișcarea revoluționară avea să pună stăpânire pe întreg orașul și în acest fel, lua ființă celebra Republica de la Ploiești. Data nașterii republicii ploieștene a fost de 8 august 1870.

Din păcate pentru revoluționari, în oraș se afla un celebrul maior de jandarmi, Polizu, care alertându-și soldații din subordine a reușit să tempereze efervescența localnicilor și să alerteze capitala în legătură cu evenimentele ce se petreceau. A doua zi, contingente masive de soldați soseau în Ploiești și puneau capăt, rebeliunii de o zi, în timpul căreia Ploieștiul a fost stat în stat, republică în mijlocul regatului.

De ce-am amintit despre Republica de la Ploiești? Pentru că, genetic sau nu, nu știu, această nereușită mișcare reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria urbei și a locuitorilor ei. Moment reprezentativ și marcant pentru orice adevărat ploieștean din acele vremuri și de atunci încoace. De-a lungul anilor care au trecut, titulatura maximă pe care și-o putea acorda un ploieștean era aceea de Republican de la Ploiești.

Anul acesta în septembrie am vizitat Viena, Skopje și Bruges. Trei orașe europene, trei locuri complet diferite, trei popoare diferite. Am admirat măreția și somptuozitatea austriacă, mândria și entuziasmul macedonenilor, calmul și politețea belgienilor. Am avut experiențe deosebite în fiecare dintre cele 3 orașe și sentimentele pe care le-am trăit în fiecare dintre ele, deși complet diferite între ele, m-au marcat ca român, ca european, ca om. Ca Republican de la Ploiești!

Mândria că sunt ploieștean, mândrie cu rădăcini atât de adânci, poate fi egalatăn timp de mândria că sunt european. Dacă ai și tu motive să te mândrești cu originile tale postează-le și poți câștiga un weekend la conacul Kalnoky.

Foto via

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.