Viena – Palatul Schoenbrunn

Nu poți să te lauzi c-ai vizitat Viena, dacă n-ai trecut pe la Palatul Schoenbrunn. Dacă nu ești fan al palatelor, al regilor, al opulenței unei întregi dinastii, dacă nu suferi aglomerația și cozile și cocalarii de toate națiile, dacă te irită să te zgâiești la pereți împopoțonați și la picturi neserios de mari și tot trebuie să te duci să-l vezi.

Fostă reședință oficială a dinastiei de Habsburg întreținută și recondiționată de arată ca pe vremurile când era locuit de Maria Antoaneta, Franz Joseph, Maria Thereza, Franz Ferdinand, Elisabeth sau Leopold. Zeci de regi și regine, sute de prinți și prințese, alte câteva sute de purtători de sânge albastru din toate casele regale ale Europei, toți au trecut pe acolo.

Palatul în sine este o experiență unică. Luați și un audio guide, că merită (cereți în română, dar dacă nu aveți noroc, și cele în engleză este minunat). Domeniile regale care împrejmuiesc castelul sunt mirifice. Vizitați și labirinturile – eu recunosc m-am pierdut în cel puțin unul dintre ele. Urcați până sus la Gloriette, obligatoriu pe jos, obligatoriu cu pauze dese pentru admirarea panoramei. De sus, de acolo veți avea cea mai frumoasă panoramă a unui oraș pe care am întâlnit-o eu. Nu ratați Orangeria (sau Grădinile Private) pentru o orgie multicoloră și o nebunie florală completă. Alergați zecile, sutele, miile de veverițe pe întreg teritoriul domeniului. E gratis și în afară de extenuare oricum nu vă alegeți cu nimic 🙂 Nu uitați să vă relaxați din când în când pe o bancă retrasă sau așezată pe un bulevard imens.

Palatul Schoenbrunn este o experiență completă. Acordați-i o zi întreagă și savurați-o încet și liniștit. Nu vă sfiiți să respirați cât mai adânc aerul, să mirosiți copacii, să numărați florile, să pozați, să imortalizați, să savurați cu toate celule. Merită și … merită!

Mai jos câteva poze făcute, desigur, cu Olympus TG-810.

 

2 thoughts on “Viena – Palatul Schoenbrunn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.